Ύσπληγα

Μηχανισμός που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα κατά τους Ολυμπιακούς και άλλους αγώνες, για να αποφεύγεται η πρόωρη εκκίνηση των αθλητών.
Αποτελούνταν από δύο κατακόρυφους πασσάλους, που έφεραν δύο οριζόντια σχοινιά (το ένα στο ύψος των γονάτων και το άλλο στο ύψος της κοιλιάς των αθλητών).
Όταν ο αφέτης τραβούσε το σχοινί απομανδάλωσης των πασσάλων, αυτοί έπεφταν απότομα στο έδαφος λόγω της δύναμης της «νευράς» (στριμμένων νεύρων ζώων ή μαλλιών γυναικών) που υπήρχε στη βάση τους και επέτρεπαν την εκκίνηση των
αθλητών.
Κατασκευή στο εργαστήριο: Γαργαρόπουλος, Τζιούτζιας, Αρβανίτη κ.ά.

Επίδειξη στο αρχαίο Στάδιο της ανακατασκευής και χρήσης του αρχαίου μηχανισμού εκκίνησης των αγώνων δρόμου των Νεμέων. Κλειδί για αυτή την ταυτοποίηση ήταν η διαπίστωση του Καθηγητή Πάνου Βαλαβάνη ότι στα αρχαία γραπτά κείμενα οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για την περιγραφή των μερών της ύσπληγας παρέπεμπαν σε μέλη του αρχαίου καταπέλτη και η παρατήρηση ότι στη λίθινη γραμμή εκκίνησης του Σταδίου της Νεμέας υπήρχαν υποδοχές που υπέδειξαν το μέγεθος και το σχήμα διαφόρων στοιχείων του μηχανισμού.

You May Also Like